semienka môžete obmieňať podľa vlastnej chuti – základné ľanové však ponechajte, konopné a sézamové nahraďte napríklad tekvicovými alebo slnečnicovými.
Dve tretiny nedrteného ľanu zalejem v miske vodou tak, aby bol celý ponorený. Nechám pol hodinu odstáť. Zatiaľ ľan nabobtná a “zgélovatie”. Takto sa vytvorí lepivá hmota, ktorá vo výsledku drží krekry pohromade.
Zvyšné semienka medzitým opražím do zlatista nasucho na panvici spolu s kmínom, čili a kurkumou, prípadne inými koreninami alebo bylinkami. Vždy dávam pozor, aby sa mi semienka nepripálili, lebo by mohli zhorknúť.
Opečené semienka zmiešam s nabobtnatými ľanovými, celú zmes premiešam a osolím. Rúru vyhrejem na 170 stupňov a semienkovú hustú lepkavú hmotu rovnomerne rozotriem na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme do zlatista, kým nie je celý plát preschnutý a chrumkavý. Každá rúra pečie inak, preto treba po pol hodine vyskúšať, či už je plát prepečený. Zistíte to jednoducho tak, že kúsok odlomíte. Pokiaľ to pôjde ľahko, tak sú krekry prepečené, pokiaľ sa bude plát ohýbať, nechajte ho ešte pár minút piecť.
Vychladnutý plát rozlámem na menšie krekry a uskladním v kovovej vzduchotesnej nádobe. Vydržia aj mesiac, takže sa dajú ideálne pripraviť aj vopred alebo si môžete upiecť väčšiu dávku do zásoby.
Možné použiť od 3 fázy.
Tip: krekry si môžete pripraviť aj na sladko tak, že miesto soli použijeme med alebo javorový sirup a vynecháme bylinky.